Marmorilaatat

Marmorilaatta. Jo pelkkä sana saa mielikuvat ylellisestä sisustuksesta liikkeelle. Vihreää marmoria, beigeä marmoria, punaista marmoria, mustaa marmoria, valkoista marmoria. Botticino, Rosso Verona, Nero Marquina, Bianco Carrara, Verde Alpi. Kaikki kuuluisia klassisia marmoreita.

Kauniskuvioinen kiiltäväpintainen marmorilaatta on aina ollut suunnittelijoiden ja kuluttajien suosiossa. Laaja värikirjo tarjoaa upeita vaihtoehtoja laadukkaaseen, kodikkaaseen ja ylelliseen sisustustamiseen. Marmoria käytetään sisätiloissa lattia- ja seinälaattoina.
Ohutlaattoina, 10 tai 12 mm paksuisina, valmistetaan standardilaattakokoja 305×305 mm, 610×305 mm, 400×400 mm. Useat marmorilaadut ovat niin vahvoja, että niistä voidaan valmistaa isoja 457×457 mm, 600×600 mm tai 610×610 mm laattoja. Pienemmät laatat, esimerkiksi 100×100 mm ja mosaiikit sekä erikoiskoot tehdään yksilöllisesti tilausten perusteella.
Marmorikuviin, yleistietoon marmoreista ja niiden käytöstä pääset tästä.

Marmorilaatat valmistetaan luonnonkiviblokista sahaamalla. Pintakäsittelyn voi saada kiillotettuna, mattahiottuna, timanttiharjattuna ja tarvittaessa vaikka poltettuna tai ristipäähakattuna. On kuitenkin muistettava että kaikki marmorilajit eivät sovellu poltettaviksi ja että hakattu pinta vaatii yleensä vähintään 30 mm paksun laatan. Se, miten pinta on käsitelty vaikuttaa sekä pinnan karkeuteen että väriin. Kiillotetuissa marmorilaatoissa pinta on väritykseltään voimakkain ja syvin, mattahiotuissa laatoissa hieman vaaleampi. Jos marmorilaatan pinta on poltettu tai hakattu, niin pinta on karkea sekä väritykseltään vaaleinta. Poltettu pinta on hakattua pintaa tummempi ja värikkäämpi.

Marmorilaattoja käytetään sisätiloissa kiillotettuna ja mattahiottuna. Kodeissa marmorilaattoja käytetään esimerkiksi olohuoneissa, keittiöissä, eteisissä ja pesutiloissa. Julkisten tilojen lattioissa käytetään yleensä mattahiottua laattaa.

Ulkoisia käyttökohteita ovat pääasiassa mattahiotut julkisivuverhoukset. Vain muutamat marmorilaadut kestävät riittävän hyvin säärasituksia. Hapan sade hävittää marmorista kiillon ulkokohteissa, jos se ei ole hyvin suojattuna.

Marmorilaattojen asentaminen
Asennettavien laattojen tarkastus on tehtävä viimeistään ennen laatoitustyön aloittamista. Aina on mahdollista, että toimituksesta löytyy viallinen tuote koska valmistus-, tarkastus- ja pakkausprosessissa ihmistyön osuus on huomattava. Jos toimituksesta löytyy viallisia laattoja, esim. joiden paksuus ei pysy sallittujen toleranssien sisällä, on välittömästi otettava yhteyttä myyjään ja kerrottava asiasta.
Ja mikä tärkeintä; sellaisia laattoja ei missään nimessä saa asentaa kiinni. Kiinnitetty laatta tarkoittaa yksiselitteisesti sitä, että asiakas on hyväksynyt laatan laadun. Tämä on yleinen kansainvälinen käytäntö.

Marmorisia ohutlaattoja (paksuus max. 12 mm) asennettaessa noin viiden millimetrin laastikerros urautetaan harvapiikkisellä laastikammalla. Tämän jälkeen marmorilaatta naputellaan varovasti paikalleen esimerkiksi kumivasaraa käyttäen tai vasaran kumivarrella. Normaali saumaleveys on 2-3 millimetriä. Saumauslaasti on saatava tunkeutumaan sauman pohjaan saakka. Siksi emme suosittele laattojen asennusta alle 2 mm saumoin, puhumattakaan ns. nollasaumoista. Marmorilaattojen kiinnitykseen soveltuvat marmori-, saneeraus- sekä klinkkerilaastit. Vaaleiden ja vihreiden marmorilaattojen kiinnityksessä on aina käytettävä valkoista marmorilaastia. Muut laastit voivat aiheuttaa laattoihin tummentumia.
Alusrakenteena parhaiten toimii betoni. Ennen asennusta on tarkistettava että alustan pinta on tasainen ja suora. Tarvittaessa tehdään oikaisuvalu. Kalibroimattomat yli 15 mm paksut laatat asennetaan paksulaastilla (= maakostea + sementtiliete).
Ulkotilojen asennuksissa noudatetaan rakennesuunnittelijan määräämää asennustapaa.

Lattialämmitys ja marmorilaatat
Lattialämmitys asennetaan yhä useammin uudisrakennus- sekä saneerauskohteisiin. Marmorilaatat soveltuvat hyvin käytettäväksi yhdessä lattialämmityksen kanssa, koska marmorilaatoilla on hyvä lämpökapasiteetti. Sen ansiosta lattialaatat sitovat lämpöä itseensä hyvin ja luovuttavat sitä tasaisesti ja pitkäaikaisesti. Marmorilaatan alle asennettava lattialämmitys voidaan toteuttaa joko pintabetoniin valetun, vesikiertoisen lattialämmityksen avulla tai vaihtoehtoisesti marmorilaattojen alle, betoniin asennettavien sähkövastuslankojen avulla.
Huom! Asennettaessa on huolehdittava, että laattojen alle jää mahdollisimman vähän ilmataskuja ja että saumaleveys on vähintään 2 mm lämpölaajenemisen vuoksi.

Marmorilaattojen huolto
Marmorilaatat ovat kulutusta kestäviä ja ne on helppo pitää puhtaana. Yleensä pesu kostealla mopilla riittää. Suuria huoltotoimenpiteitä ei tarvita.
Marmorilattiat ja pesuhuoneiden seinät on suositeltavaa suojata jollakin sopivalla neutraalilla kivisuojalla heti uutena ennen käyttöönottoa.
Useat kivisuoja-aineita myyvät yritykset tarjoavat mielellään tuotteitaan ja palveluitaan. Yritykset löytyvät helposti vaikka Googlen kautta hakusanalla kivisuoja.