Graniittilaatat

Graniittilaatat valmistetaan luonnonkivestä sahaamalla. Pintakäsittelyn voi saada kiillotettuna, hiottuna, poltettuna, timanttiharjattuna tai ristipäähakattuna. On kuitenkin muistettava että kaikki kivilajit eivät sovellu poltettaviksi ja että hakattu pinta vaatii yleensä vähintään 30 mm paksun laatan. Se miten pinta on käsitelty vaikuttaa sekä pinnan karkeuteen että väriin. Kiillotetuissa graniittilaatoissa pinta on väritykseltään voimakkain, hiotuissa laatoissa hieman vaaleampi. Jos graniittilaatan pinta on poltettu tai hakattu, niin pinta on karkea sekä väritykseltään vaalein. Poltettu pinta on hakattua pintaa värikkäämpi.
Graniittilaattoja käytetään sekä ulko- että sisätiloissa. Julkisia käyttökohteita ovat muun muassa torialueet, jalkakäytävät, oleskelualueet, portaat tasanteineen sekä puistot. Kotioloissa graniittilaattoja käytetään esimerkiksi olohuoneissa, keittiöissä, eteisissä ja pesutiloissa. Ulkokohteita ovat seinäverhoukset, kivijalat, puutarhat ja terassit. Hiottua sekä kiillotettua graniittilaattaa käytetään sisätiloissa, kun taas poltettua ja hakattua laattaa hyödynnetään ulkokohteissa. Ympäristörakentamisessa graniittilaattojen osuus on merkittävä.
Ohutlaattoina, 10 tai 12 mm paksuisina, valmistetaan standardilaattakokoja 305×305 mm, 610×305 mm, 400×400 mm. Useimmat graniittilaadut ovat niin vahvoja, että niistä voidaan valmistaa isoja 457×457 mm, 600×600 mm tai 610×610 mm laattoja. Pienemmät laatat, esimerkiksi 100×100 mm ja mosaiikit sekä erikoiskoot tehdään yksilöllisesti tilausten perusteella. Tutustu Supertarjouksiimme!
Graniittikuviin, yleistietoon graniiteista ja niiden käytöstä pääset tästä.

Graniittilaatat julkisivuun

Julkisivuelementteihin ja julkisivuihin paikalla kiinnitettäväksi toimitamme taustakarhennettuja ohutlaattoja. Kauttamme saa myös perinteiset paksummat, mekaanisesti kiinnitettävät julkisivulaatat. Valikoimiimme kuuluvat useimmat kaupalliset kivilaadut.

Graniittilaattojen asentaminen

Asennettavien laattojen tarkastus on tehtävä viimeistään ennen laatoitustyön aloittamista. Aina on mahdollista, että toimituksesta löytyy viallinen tuote, koska valmistus-, tarkastus- ja pakkausprosessissa ihmistyöpanoksen osuus on huomattava. Jos toimituksesta löytyy esimerkiksi laattoja, joiden paksuus ei pysy sallittujen toleranssien sisällä, on välittömästi otettava yhteyttä myyjään ja kerrottava asiasta. Ja mikä tärkeintä; sellaisia laattoja ei missään nimessä saa asentaa kiinni. Kiinnitetty laatta tarkoittaa yksiselitteisesti sitä, että asiakas on hyväksynyt laatan laadun.
Tämä on yleinen kansainvälinen käytäntö.
Graniittisia ohutlaattoja (paksuus max. 15 mm) asennettaessa noin viiden millimetrin laastikerros urautetaan harvapiikkisellä laastikammalla. Tämän jälkeen graniittilaatta naputellaan varovasti paikalleen esimerkiksi kumivasaraa käyttäen tai vasaran kumivarrella.
Normaali saumaleveys on 2-3 millimetriä. Saumauslaasti on saatava tunkeutumaan sauman pohjaan saakka. Siksi ei pidä yrittää asentaa laattoja alle 2 mm saumoin, puhumattakaan ns. nollasaumoista.
Graniittilaattojen kiinnitykseen soveltuvat saneeraus- sekä klinkkerilaastit. Alusrakenteena parhaiten toimii betoni. Ennen asennusta on tarkistettava että alustan pinta on tasainen ja suora. Tarvittaessa tehdään oikaisuvalu. Kalibroimattomat yli 15 mm paksut laatat asennetaan paksulaastilla (= maakostea + sementtiliete). Ulkotilojen asennuksissa noudatetaan rakennesuunnittelijan määräämää asennustapaa.

Lattialämmitys ja graniittilaatat

Lattialämmitys asennetaan yhä useammin rakennus- sekä saneerauskohteisiin. Graniittilaatat soveltuvat hyvin käytettäväksi yhdessä lattialämmityksen kanssa, koska graniittilaatoilla on hyvä lämpökapasiteetti. Suuren lämpökapasiteetin ansiosta lattialaatat sitovat lämpöä itseensä hyvin ja luovuttavat sitä tasaisesti ja pitkäaikaisesti käyttöpinnalle. Graniittilaatan alle asennettava lattialämmitys voidaan toteuttaa joko pintabetoniin valetun, vesikiertoisen lattialämmityksen avulla tai vaihtoehtoisesti graniittilaattojen alle, betoniin asennettavien sähkövastuslankojen avulla.
Huom! Asennettaessa on huolehdittava, että laattojen alle jää mahdollisimman vähän ilmataskuja ja että saumaleveys on vähintään 2 mm.

Graniittilaattojen huolto

Graniittilaatat ovat erittäin hyvin kulutusta kestäviä ja ne on helppo pitää puhtaana. Yleensä pesu kostealla mopilla riittää. Suuria huoltotoimenpiteitä ei tarvita. Joidenkin pintojen suojaus heti uutena ennen käyttöönottoa on suositeltavaa, esimerkkinä keittiön lattia. Useat kivisuoja-aineita myyvät yritykset tarjoavat mielellään tuotteitaan ja palveluitaan. Yritykset löytyvät helposti vaikka Googlen kautta hakusanalla kivisuoja.

graniitit
graniitit