Kivilattioiden hoito-ohje

Luonnonkivipintojen hoito: Yleisohje

Luonnonkivituotteet vanhenevat arvokkaasti kun niitä hoidetaan ja käsitelllään oikein. Graniiteilla on kokonaan toisenlaisia ominaisuuksia kuin kalkkikivillä ja marmoreilla. Siksi on hyvä miettiä etukäteen mikä kivilaji täyttää eri käyttökohteissa toiminnalliset vaatimukset, ei ainoastaan esteettiset. Hyvin hoidettu, oikein valittu kivimateriaali säilyy kauniina.

Ennen lattioiden käyttöönottoa

Kalkkikivi– ja marmorilattiat on syytä suojata jollakin sopivalla neutraalilla kivisuojalla. Myös vaaleiden graniittilattioiden suojausta suositellaan. Erikoisen tärkeää on suojata märkätilojen lattiat pesuainejäämien yms. imeytymisen ehkäisemiseksi.

Puhtaanapito

Oleskelutilojen kivipintojen puhtaanapidossa on käytettävä niin kuivia menetelmiä kuin mahdollista. Kuivamoppaus mikrokuituliinalla ja imurointi ovat suositeltavia menetelmiä. Nihkeämoppaus tarvittaessa.

Kiinnitarttuneen lian irrottaminen:

Graniittipinnoille sopii parhaiten yleispesuaine ph 7-9. Pintakalvon muodostavaa ainetta ei saa käyttää. Nihkeä- tai kosteamoppaus.

Marmori-, kalkkikivi- ja travertiinipinnat; käytä saippuaa tai suopaa (kalisaippua). Happamia pesuaineita tai happoja ei saa käyttää.
Ne syövyttävät pinnan.