Travertiini

Travertiini, yksi kalkkikiven muoto, joka muodostuu saostumalla kuumissa mineraalilähteissä, kun kalkkipitoiset vedet sekoittuvat mineraalilähteiden suola- ja happopitoisiin vesiin. Tällöin kalkkihiutaleet vajoavat pohjalle muodostaen jatkuvasti uusia ohuita kerroksia.

Vein Cut
Vein Cut
Cross Cut
Cross Cut

Travertiinin kerroksellisuus on hyvin nähtävissä sahauspinnassa kun kivi sahataan kohtisuoraan kerroksia vastaan. Näin saatavaa leikkauspintaa kutsutaan englanniksi termillä ”vein cut look”, siis juovikas. Kerrosten suuntaisesti sahattua kutsutaan nimellä ”fleuri cut” tai ”cross cut look”, jolloin pinnassa on nähtävissä ”kukkia”, pyöreähköjä pilvimäisiä kuvioita.
Vieressä kuvat joista käy selville kuinka nämä kaksi tapaa eroavat toisistaan.

Travertiinit ovat useimmiten väriltään valkoista, kellanruskeaa tai kermanväristä. Se on ollut tärkeä rakennusmateriaali keskiajalta lähtien. Italiassa ja muuallakin travertiinia on käytetty perinteisesti hyvin paljon rakentamisessa sen hyvän työstettävyyden vuoksi. Italian tunnetuimmat travertiiniesiintymät ovat Tivolissa ja Guidonia Monteceliossa. Siellä ovat sijainneet kaikkein tärkeimmät luohokset antiikin ajoista lähtien. Roomalaiset louhivat näitä esiintymiä rakentaakseen temppeleitä, akvedukteja, muistomerkkejä, kylpylöitä ja amfiteattereita, kuten Colosseum, joka on maailman suurin travertiinirakennus. Michaelangelo valitsi travertiinin käytettäväksi Pietarinkirkon julkisivuun ja ulkoseiniin, myös Gian Lorenzo Bernini käytti travertiinia Rooman Pietarinaukion pylväikön materiaalina.

Siirry sivulle:
Marmori | Graniitti | Kalkkikivi | Travertiinit