Marmori

Marmori on kiteistä kalkkikiveä syntyprosessia yksinkertaistaen. Eloperäistä ainesta on kauan sitten maankuoren liikkeiden takia joutunut syvälle maankuoren sisään ja lähelle sulaa magmaa. Korkea lämpötila ja paine yhdessä ovat saaneet aikaan olomuodon muuttumisen eli metamorfoosin. Antiikin ajoista lähtien marmoria ( kreik. marmaros ) on käytetty kaikenlaiseen rakentamiseen.
Perinteisiä marmorialueita ovat esimerkiksi Carrara Italiassa sekä Estremoz Portugalissa. Marmoreiksi usein kutsutaan myös kovia ja hyvin kiillottuvia kalkkikiviä, esimerkkeinä saksalainen Jura ja italialainen Botticino. Carrara-Luccan alueella louhitaan ja jalostetaan lukemattomia eri marmorilaatuja värien vaihdellessa Statuarion puhtaanvalkoisesta Bardiglion siniharmaaseen ja Calacatta Oron kullanhohtoon. Estremozin marmorit tunnetaan lämpimistä värisävyistään. Valkoinen Branco, kermanvaalea Creme ja punertava Rosa Aurora ovat hyvin suosittuja.
Kauniskuvioisista kiiltäväpintaisista marmorilaatoista löytyy upeita vaihtoehtoja laadukkaaseen, kodikkaaseen ja ylelliseen sisustustamiseen.
Marmoria käytetään sisätiloissa lattia- ja seinälaattoina. Ulkotiloihin marmoreita ei voi suositella. Ainoastaan muutama laatu kestää Suomen ilmastossa edes joitakin vuosia ilman näkyviä vaurioita. Useimmat tietävätkin hyvin Finlandia-talon marmorijulkisivun vaiheikkaan historian.
Jotkut tarkoitukseen soveltuvat marmorit ovat suosittuja luksushotellien kylpyhuonetasoina. Keittiötasoihin marmori on yleensä liian pehmeää. Kiillotettu marmori voi vahingoittua terävistä työkaluista ja happamista aineista.


Siirry sivulle:
Marmori | Graniitti | Kalkkikivi | Travertiinit