Marmori

Marmori on alkuperältään kalkkikiveä joka maankuoren liikkeiden takia on kauan sitten joutunut syvälle maankuoren sisään ja lähelle sulaa magmaa. Korkea lämpötila ja suuri paine ovat saaneet aikaan olomuodon muuttumisen eli metamorfoosin. Kalkkikivi on kiteynyt marmoriksi. Hyvin yksinkertaisesti syntyprosessia kuvaten voidaan sanoa että marmori on kiteistä kalkkikiveä. Kuuluisia perinteisiä marmorialueita ovat esimerkiksi Carrara Italiassa sekä Estremoz Portugalissa. Marmoreiksi kutsutaan myös kovia ja hyvin kiillottuvia kalkkikiviä, esimerkkeinä saksalainen Jura ja italialainen Botticino. Carrara-Luccan alueella louhitaan ja jalostetaan lukemattomia eri marmorilaatuja värien vaihdellessa Statuarion puhtaanvalkoisesta Bardiglion siniharmaaseen ja Calacatta Oron kullanhohtoon. Estremozin marmorit taas tunnetaan lämpimistä värisävyistään.Kermanvaalea Estremoz Creme ja punertava Rosa Aurora ovat hyvin suosittuja. Antiikin ajoista lähtien marmoria ( kreik. marmaros ) on käytetty kaikenlaiseen rakentamiseen. Kauniskuvioinen kiiltäväpintainen marmorilaatta on aina ollut suunnittelijoiden ja kuluttajien suosiossa. Laaja värikirjo yhdistettynä materiaalin hienorakeisuuteen tarjoaa upeita vaihtoehtoja laadukkaaseen, kodikkaaseen ja ylelliseen sisustustamiseen.
Marmoria käytetään sisätiloissa lattia- ja seinälaattoina. Ulkotiloihin marmoreita ei voi suositella. Ainoastaan muutama laatu kestää Suomen ilmastossa edes joitakin vuosia ilman näkyviä vaurioita. Useimmat tietävät hyvin Finlandia-talon marmorijulkisivun vaiheikkaan historian.
Jotkut tarkoitukseen soveltuvat marmorit ovat suosittuja luksushotellien kylpyhuonetasoina. Keittiötasoihin marmori on yleensä liian pehmeää. Kiillotettu marmori voi vahingoittua terävistä työkaluista ja happamista aineista. Päinvastoin kuin luullaan useat marmorit ovat kuitenkin tiivimpiä kuin monet graniitit, tahrat vain näkyvat vaaleassa pinnassa helpommin kuin tummassa graniitissa.


Siirry sivulle:
Marmori | Graniitti | Kalkkikivi | Travertiinit